Comunicats

[nota de premsa 20.03.2013]

[Nota de Premsa] Dues persones de l’Ateneu Flor de Maig

del Poblenou han declarat avui davant del jutjat

La propietat ha demanat un desallotjament cautelar i la defensa el sobreseïment del cas.

La reivindicació dels veïns i les veïnes del Poblenou per l’emblemàtic ateneu Flor de Maig continua obert. Avui han declarat com a imputades per a un possible delicte d’usurpació la presidenta i la secretària de l’associació Flor de Maig.

Les dues veïnes han declarat que la recuperació va ser fruït d’un procés veïnal que “se’ls en va anar de les mans” i que actualment l’Ateneu “funciona de manera assembleària i que hi té lloc un gran nombre de projectes”. També han explicat al jutge que s’han realitzat dues reunions entre delegades de la Plataforma “Recuperem la Flor de Maig” i el districte de Sant Martí (arrendador de l’espai fins el maig passat) per tal d’intentar trobar una solució mediada i política a la demanda d’aconseguir una recuperació permanent de l’ateneu, subscrita per més de 20 entitats del barri.

Aquestes declaracions han anat acompanyades d’una concentració a l’exterior de la Ciutat de la Justícia de més de 80 persones que han volgut mostrar el seu suport al projecte i a les persones citades a declarar.

Malgrat això, la propietat ha demanat el desallotjament cautelar de l’espai. Com a resposta, la defensa ha demanat el sobreseïment del cas, entenent que hi ha un procés de interlocució obert amb el districte i que en cap cas estaria dins l’àmbit d’aplicació del dret penal.

Per tot això, els propers dies seran un important punt d’inflexió per l’Ateneu Flor de Maig de Poblenou, que pot posar les bases per aconseguir la recuperació permanent d’aquest emblemàtic edifici o a un augment del conflicte entre les parts implicades.

[nota de premsa 19.03.2013]

[Nota de Premsa] Dues persones de l’Ateneu Flor de Maig declaren

davant del jutge com a imputades el proper dimecres 20 de Març

Las entitats socials del Poblenou convoquen una concentració davant dels Jutjats el dimecres, per a mostrar el recolzament veïnal al projecte de recuperació de l’històric edifici.

El proper dimecres dia 20 de Març declararan a las 12hs davant el Jutjat d’Instrucció nº6 de Barcelona la Presidenta y la Secretaria de l’Ateneu Flor de Maig com a imputades por un delicte d’usurpació.

 El passat 20 d’Octubre es va convocar una mobilització veïnal a la que van assistir més de 300 persones sota el lema “Recuperem la Flor de Maig”, quatre mesos després de que l’històric i emblemàtic espai social del Poblenou fos tancat per la falta d’acord entre l’Ajuntament i la propietat. L’acció de protesta va desembocar en un procés de recuperació veïnal de l’edifici, que ja s’ha convertit en un important epicentre del moviment associatiu del Poblenou. Actualment participen a l’espai més de 400 persones de manera estable i acull un gran nombre de projectes, entre els que destaca la Coordinadora de Cooperatives del Poblenou, l’espai de recolzament a persones afectades per processos de desnonament, o la plataforma en defensa de l’educació pública del Poblenou.

Des del mateix moment en que la mobilització social va reobrir l’espai, es va iniciar un procés de negociació, que avui en dia encara continua obert, entre el Districte de Sant Martí i l’Ateneu Flor de Maig, encaminat a assegurar una recuperació veïnal permanent d’un dels edificis amb mes càrrega històrica i simbòlica per a la xarxa associativa del Poblenou.

Convocatòries:

 • Concentració veïnal sota el lema “La Flor de Maig és del Poblenou” a las 12hs a la Ciutat de la Justícia (Entrada per Gran Via).

 • Compareixença davant dels mitjans de comunicació després de les declaracions de les imputades a les 13h a la Ciutat de la Justícia (Entrada per Gran Via).

Contactes per a la premsa:

 • Andrés García Berrio, advocat: 638 33 63 83

 • Bernat Bossacoma, membre de l’Ateneu La Flor de Maig: 657 20 02 30

(versió PDF: Nota Premsa Flor de Maig 19.03.2013)

[[comunicat inicial]]

Recuperació veïnal i reobertura de l’Ateneu Flor de Maig de Poblenou

Aquest nou projecte, des de l’humiliat, però amb pas ferm, pretén:

 • Estendre els valors cooperatius de la Flor de Maig i la resta de cooperatives obreres de Catalunya, tant per les relacions veïnals com pels projectes econòmics de consum i producció
 • Donar resposta a les necessitats, els reptes i els desitjos no satisfets en la societat capitalista actual (retallades, pobresa, atur, habitatge, salut integral i de qualitat, sobirania alimentària, igualtat real de gènere, llibertats personals i col·lectives, etc.)
 • Contribuir en la recuperació de la memòria històrica del Poblenou i de la ciutat, posant èmfasi en la història del cooperativisme
 • Ser un exemple de gestió de la propietat, fent-la col·lectiva i no especulativa, i per tant, molt més beneficiosa pel conjunt de la societat
 • Comprovar com totes les parts que el maig passat van tancar l’Ateneu Flor de Maig han tingut temps de reflexionar i reconsiderar la seva postura, tot aportant noves solucions
 • Funcionar a partir d’una organització horitzontal i autogestionada, en consonància amb els valors cooperatius
 • Ser un espai de trobada i d’enriquiment pels col·lectius i entitats de Poblenou i de la ciutat, tot facilitant el naixement de noves entitats

Recuperem la Flor de Maig, construïm un barri i un país més lliure i més just socialment!

Plataforma Recuperem la Flor de Maig

[[Nota de premsa del 23.10.2012]]

 El nou projecte de l’Ateneu Flor de Maig del Poblenou vol una consolidació de la recuperació amb un model de gestió veïnal i assembleària

Durant les assemblees que s’han fet durant el cap de setmana, s’ha posat de manifest que hi ha un gruix de persones i entitats que consideren que cal recuperar l’edifici de la Flor de Maig ubicat al c/ Doctor Trueta 195 de forma estable i permanent. Aquesta voluntat d’aconseguir una recuperació permanent ha estat fonamentada per part dels veïns i veïnes participants en dos arguments:

 1. Han considerat que per justícia històrica cal que es recuperin i es retornin al seu ús social i col·lectiu els edificis de naturalesa cooperativa del barri (actualment només està en vies de retorn un dels més de 13 edificis existents).

 2. Han argumentat que es tracte d’una una promesa del consistori amb el teixit associatiu del barri des de l’any 1979 i, per tant, que cal ser complerta.

Però veïns i veïnes, en aquestes assemblees, han expressat que no serveix qualsevol forma de retorn permanent ni qualsevol projecte. Es vol un recuperació que tingui:

 • Un funcionament de caràcter veïnal i horitzontal,
 • Un ús encarat a donar resposta a les necessitats socials existents.
 • Una obertura a tothom del barri que estigui interessat.

Aquestes primeres conclusions donen porta oberta a múltiples possibles solucions que la Plataforma per la Recuperació de la Flor de Maig estudiarà en les properes setmanes. Però en aquesta línia s’ha decidit que en breu, i tant aviat com la participació democràtica ho permeti, es farà arribar a totes les parts interessades i implicades (veïns, entitats i Ajuntament, entre d’altres) una proposta concreta de projecte per la Flor de Maig que n’asseguri la seva recuperació permanent i la naturalesa social i de millora de les condicions de vida de la població.

Els plantejament de la Plataforma Recuperem la Flor de Maig estan rebent el suport de més d’una vintena d’entitats, majoritàriament del barri del Poblenou però també de tota la ciutat. Cal destacar que s’hi han sumat les 4 cooperatives de consum del Poblenou (la Unió, Estèvia, Mespilus i Cydonia), hereves directes dels plantejaments i el funcionament de la Cooperativa la Flor de Maig. (link adhesions: http://ateneuflordemaig.wordpress.com/suports/)

Durant els propers dies ja es començaran a desenvolupar projectes com: un punt d’informació laboral, assessorament i suport per a persones amb risc de desnonament, punt d’informació de les cooperatives de consum del barri, punt d’assessorament per a la creació de cooperatives laborals, una aula d’estudi i servei de barra. 

[[Nota de premsa del 20.10.2012]]