Cooperativa la unió

La cooperativa la Unió és un projecte d’alimentació ecològica nascut a Poblenou l’any 2006 format per consumidores i productores d’aliments ecològics. La cooperativa la Unió volem ser un tipus d’AMAP (Associacions pel Manteniment de l’Agricultura Pagesa) a la catalana on les sòcies considerem el manteniment i desenvolupament de l’agricultura pagesa i ecològica, la salut, la cura del medi ambient i el benestar animal com a coses prioritàries. A més a més hem acordat que les consumidores es comprometran a comprar la producció de les productores a un preu just i per avançat.

Els aliments són llaurats, cultivats, recollits i/o elaborats al Mas La Datzira (Moià) on es cultiven 1.5 ha d’horta, 43 ha de pastures i bosc, on hi habiten 3 persones, 32 cabres, 1 truja, garrins, mes de 50 gallines i pollastres i altra fauna variada. També, encara petits, hi ha uns 20 fruiters, alguna parra i molt de romaní.

Que ens caracteritza?
En primer lloc volem gaudir d’una verdura i altres aliments ecològics (tant pel seu cultiu com per la seva proximitat a Barcelona) de qualitat, amb un preu just que possibiliti d’una banda la continuïtat de la pagesia al nostre territori i de l’altra que el consum conscient, crític i responsable no sigui un luxe.
Volem aconseguir que les relacions consumidores-pageses no siguin tant sols econòmiques, sinó que s’estableixin vincles de col·laboració, treball conjunt i empatia. Creiem en la importància de d’establir llaços entre el món rural i el món urbà més enllà de les lleis de l’oferta i la demanda, on sempre prima maximitzar el benefici per sobre de la cura i manteniment del medi ambient. Volem trencar amb el poder de les multinacionals que exploten recursos i persones i afavorir les relacions de proximitat entre nosaltres.

Creiem que el fet de que productores i consumidores participin conjuntament en la presa de decisions és important. Per això a la Cooperativa la Unió entre totes les sòcies fem la programació d’allò que es vol menjar i plantar, parlem de la marxa de la finca, dels problemes climàtics, del funcionament intern, de projectes i il·lusions
que encara estan per construir. Per això hi ha assemblees mensuals a la Teixidora (Poblenou) on des de l’horitzontalitat i la confiança es prenen les decisions de la cooperativa, aprenem i ens formem en diversos temes i construïm un projecte de cooperativisme en el qual creiem.

Apostem per l’autogestió del projecte en tots els nivells. Pel que fa a la finca, aquesta és de cultiu ecològic, i cada cop amb més planter propi i amb llavors de varietats antigues, utilitzem compost dels animals i comptem amb aviram i cabres que campen de dia sense tanques. Tractem de tenir la màxima varietat que la terra i el clima ens permeten.

Fem xarxa i també ens relacionem amb altres productores ecològiques per comprar fruites i d’altres productes que el Mas de la Datzira no pot oferir-nos.

cooperativalaunio@pimienta.org

info@laflordemaig.cat

C/Doctor Trueta, 195. Poblenou