Comunicat davant el precintament de la Flor de Maig

A tots els espais autogestionats i assemblearis,
Als moviments socials i organitzacions populars,
A les entitats, associacions i teixit associatiu del barri,
Al cooperativisme i l’economia social i solidària
A tots els veïns i veïnes del Poblenou i de la resta de la ciutat,
A tots els NOSALTRES de dignitat col·lectiva,

Avui és un dia trist perquè us hem de comunicar que la Flor de Maig tanca. Però no tanca per sempre. Ni molt menys. Ahir al matí a les 10 hores van venir els bombers a l’Ateneu Popular Flor de Maig i ens van comunicar la necessitat de precintar l’ateneu davant dels problemes estructurals que pateix l’edifici. És per aquest motiu que han procedit a apuntalar les diferents plantes de l’immoble i que ens hem vist obligades a suspendre totes les activitats fins a nou avís. La visita dels bombers, és fruit de l’informe emès per uns professos de la Universitat Politècnica de Catalunya que havien estat fent el seguiment d’un Treball de Fi de Grau de rehabilitació de la Flor d’uns alumnes. Aquests es van adonar de les deficiències estructurals de l’edifici i van alertar al Districte de Sant Martí de la situació. Ens sorprèn aquest fet després que diferents tècnics de BIMSA, l’empresa municipal d’infraestructures, hagin vingut a visitar en reiterades ocasions l’edifici per a poder efectuar les obres de millora a la façana que feia anys que estaven pendents.

Aquesta situació es dóna poc més d’un any després de que l’Ajuntament hagi comprat la primera planta de l’espai (que actualment ocupava l’ateneu) per una alta xifra negociada amb plena opacitat de l’anterior govern municipal. La situació actual resulta l’enèsima estratagema de la propietat de l’Immoble, la família Aguilar, que ha estat percebent rendes en concepte de lloguer per part de l’Ajuntament durant gairebé 30 anys, i posteriorment va vendre un immoble degradat per més d’un milió d’euros de la mà de l’anterior govern municipal. Considerem que la situació actual és la cúspide d’una estafa històrica, per la qual una família que va obtenir l’edifici durant el franquisme en estranyes circumstàncies, s’ha lucrat de les necessitats veïnals instrumentalitzant l’administració, i finalment ha acabat amb el precintament de l’espai.
Després de reunir-nos amb el Districte ahir a la tarda i d’una assemblea d’urgència al vespre hem acordat que, malgrat l’espai físic estarà inutilitzable, el projecte de l’Ateneu continua viu i ens seguirem reunint habitualment. A curt termini treballarem per reubicar les activitats el més aviat possible i en aquest sentit volem agrair les mostres de suport llançades per diferents associacions del barri (9 Gats del Taulat, Mespilus, la Teixidora i l’Ateneu Popular Octubre, entre d’altres) ja que entenem el suport mutu com l’estratègia necessària per a respondre als nous reptes, perquè sabem que la solidaritat és la tendresa dels barris i que només entre totes ho farem tot.

Malgrat les circumstàncies no són fàcils, la Cooperativa Flor de Maig va néixer de l’autoorganització obrera i veïnal el 1890 i ha passat moltes etapes molt dures, a dia d’avui seguim enfrontant-nos a noves adversitats que el que fan és fer-nos més fortes. Volem agraïr a totes les persones i col·lectius que ens heu donat suport el vostre compromís amb el projecte: teixint xarxa i construint alternatives des dels barris som imparables. En definitiva, la Flor no s’acaba, i properament tindrem noves reunions amb el Districte per conèixer amb més precisió l’afectació de l’edifici i les obres que s’hauran de fer per tal de poder tornar-hi. Estigueu atentes i atents perquè ens els propers dies i setmanes anunciarem noves accions i seguirem informant.

Malgrat tenim la #FlorPrecintada, nosaltres #Seguim.

LA FLOR DE MAIG ÉS DEL BARRI!

Ateneu Popular la Flor de Maig. Poblenou, 3 de febrer de 2016.