Petita victòria del barri: la cessió de l’edificiadmin-ajax.php

Baixa al carrer, i participa, no podran res davant d’un Poblenou unit, alegre i combatiu

Bufen temps de canvis i esperances, temps de reorganització de la vida en col·lectiu, d’empoderament veïnal, de creació d’alternatives, de consolidació de projectes, i la Flor tenim una bona notícia -una notícia excel·lent- per comunicar-vos. Avui ja podem dir, oficialment, que fa uns dies vam arribar a un acord amb l’Ajuntament per la cessió de l’ús de l’espai que autogestionem per un termini de 6 anys i a canvi d’un lloguer social de 50€ al mes, a banda de les despeses corrents com llum i aigua que també assumirem nosaltres. Per la seva banda l’Ajuntament, després d’haver comprat l’edifici, es compromet a arreglar la façana durant el 2016 i posteriorment a fer obres estructurals.

Des de la Flor estem molt contentes d’aquesta petita victòria, que és una victòria del barri, i que hem aconseguit gràcies a la mobilització unitària i desobedient quan el 20 d’octubre de 2012 vam decidir okupar l’edifici. Però som conscients que això és només un petit pas en la recuperació de tot l’edifici de la Flor (com els baixos, que segueixen sent propietat privada) i del patrimoni i l’esperit cooperatiu del barri en general.

 

1524670_750363234993565_1055728911_nEn aquest sentit volem criticar el paper de l’administració que, des de la transició, no ha actuat com a subjecte actiu en el retorn dels espais populars i cooperatius, i que finalment quan ho ha fet ha sigut forçat per l’autoorganització veïnal i pagant preus de mercat astronòmics, que han enriquit a propietaris il·legítims. També volem deixar clar que la petita victòria de recuperació de Flor de Maig és fruit d’un llavor molt antiga, iniciada fa 125 anys, que va aixecar el majestuós edifici que avui ocupem. És fruit també d’un esforç col·lectiu entre gent molt diferent, de diferent sexe, edat, orígens, creences, que ha participat d’aquesta lluita i d’aquest projecte. I és que en aquesta pluralitat és on rau la força, la solidaritat, la identitat col·lectiva.

 

Consolidem el projecte: debat intern i campanya de socis

Per un món on siguem socialment iguals, humanament diferents i totalment lliures

fayer_jornades_1Després de 3 anys de resistència davant d’amenaces de desallotjament, pressions de l’Ajuntament i judicis, comença definitivament una nova etapa de la Flor de Maig. Així com la primera etapa (1890-1939) es caracteritzà principalment per fomentar el cooperativisme de consum i la segona (1978-2012) per reforçar el teixit associatiu i la cultura popular, aquesta tercera etapa vol ser una síntesi de les dues anteriors, pretenem agafar el millor del cooperativisme obrer i el millor de la tradició ateneística popular. Per això l’espai històric que autogestionem iniciarà una fase de debat intern aquest mes de juny per redefinir el projecte a mig-llarg termini. Aquests debats, que són oberts a tothom, seran 16 i 22 de juny i 1 de juliol, els tres dies a les 19:30 i versaran sobre què és la flor, la organització del projecte, i la seva gestió, respectivament.

carnet_v1Per altra banda hem obert ja un formulari a la web perquè us feu sòcies i socis de la Flor, permetent quotes des dels 0 fins als 45€ a l’any, fomentant que tothom qui vulgui pugui ser soci. Creiem que és molt important que veïns i veïnes del Poblenou es facin socis de la Flor i hi participin, com tradicionalment havia funcionat la cooperativa, per tal consolidar el projecte a nivell quantitatiu però també a nivell qualitatiu.

En aquest sentit volem començar la campanya amb l’objectiu –i el lema- “125 anys, 125 socis”, amb la perspectiva de, amb el temps, ser moltes més.

Què hi fem a la Flor de Maig?

Assemblearisme, autogestió, transformació social: des dels barris construïm alternatives

crida-festaMajor-2015La pregunta en abstracte té moltes possibles respostes. A la Flor de Maig construïm alternatives: reCOOPerem l’esperit col·lectiu, compartim quotidianitats, dignifiquem la vida en comú, organitzem la resposta necessària, socialitzem la cultura popular, repensem el barri, empoderem les oprimides, alliberem espais, fem teixit solidari, defensem el Poblenou. A la Flor volem repintar de colors el gris de l’individualisme, volem generar una experiència de transformació de la realitat, de les nostres vides. D’acord tot això està molt bé però, què hi fem a la Flor de Maig? A la Flor de Maig cada divendres hi fem Espai Jove, cantem en corals, fem teatre, ioga o ping-pong, ens hi reunim les cooperatives de consum del barri, analitzem el conflicte urbà des de l’antropologia, fem actuacions musicals, produïm pensament crític a la biblioteca, tenim un projecte tèxtil a la Flor de drap, presentem llibres o passem documentals, entre moltes altres coses. I si tu tens algun activitat pensada, és un espai obert, autogestionat col·lectivament, i per tant, vine i participa: només has d’enviar un mail a activitatsflordemaig@gmail.com1601285_753721797991042_1548644052_n

Quan 16 obrers del Poblenou (recentment hem descobert que eren 22) van ajuntar els seus estalvis per crear una cooperativa l’any 1890 poc esperaven que el seu esperit arribaria fins als nostres dies. Avui estem contents d’anunciar que la recuperació definitiva de la Flor és un homenatge a tots ells, a totes les persones que han passat per la Flor i l’han fet part de les seves vides, l’han fet espai de trobada i bastió de resistència, de defensa d’un barri i defensa de la seva gent, pensant també en que un altre món és possible. Per tots ells avui podem dir amb honestedat i també amb orgull: La Flor de Maig és del barri!

La Flor de maig, barri del Poblenou, Barcelona. 12 de juny de 2015