UNA MICA D’HSITÒRIA…

Tot començà quan el desembre de 1978 obre les portes l’Ateneu Popular La Flor de Maig gràcies a la pressió popular. Així es recuperava l’emblemàtic edifici de l’antiga Cooperativa Flor de Maig que a partir de llavors acolliria a diverses entitats i iniciatives culturals i cíviques. Tots plegats estàvem començant a redescobrir les llibertats cíviques i al carrer era el millor lloc per expressar l’alegria col·lectiva.

Van ser, doncs, els homes i dones que estaven engegant l’Ateneu Popular La Flor de Maig els que varen decidir fer una festa, al punt quan tot floreix, on tothom i tingués lloc (associacions, col·lectius, artesans, artistes,…), on cada any els ciutadans del Poblenou ens retrobéssim a la Rambla amb l’esperit de la convivència cívica.

Aquest any les Festes de Maig tenen una clara protagonista, la recuperació de la Flor de Maig per al barri. És per això que la Flor s’omple de vida aquest dies per acollir tot d’activitats per continuar reivindicant la memòria obrera i cooperativista del barri i alhora celebrar la petita victòria que hem aconseguit aquest any entre totes.

El tronc principal de la festa ha estat des de els inicis i fins el dia d’avui, la Fira d’Entitats i d’Artesans que es fa el diumenge al matí. Els primers anys les entitats que formaven l’Ateneu muntaven alguna activitat divulgativa, una parada central venia poms de flors i es convidava a la Unió de Pagesos a vendre productes de l’hort sense intermediaris. Actualment la idea de fa 35 anys es manté viva amb una mostrari de la gran diversitat d’entitats del actiu social del barri del Poblenou. Aquest any La Flor de Maig també participa de la Fira d’Entitats amb una paradeta informativa on podreu conèixer tot el que es mou dia a dia a l’ateneu i també com participar-hi.

Cartell festes de maig_v4Aquest any les Festes de Maig agafen un caire reivindicatiu més que mai ja que durant totes les festes es dura a terme el “Referèndum sobre la recuperació permanent de la Flor de Maig” on totes les veïnes del barri seran consultades sobre la recuperació permanent de la Flor. Podreu trobar urnes per a votar als diferents espais on es desenvolupen les activitats de les Festes de Maig. A part, hi haurà 3 llocs fixes on es podrà votar:

  • Ateneu Popular La Flor de Maig (c. de Doctor Trueta 195);
  • Ateneu Popular Octubre (c. de l’Amistat 14);
  • i, durant la Fira d’Entitats, que tindrà lloc el diumenge 18 a la rbla. del Poblenou.

Per altra banda, no cal oblidar que la Flor també omple de vida el seu interior. 

El dijous 15 gaudirem d’“Un passeig per la vida d’un cooperativista de La Flor de Maig” tot homenatjant les cooperativistes de l’ateneu amb la presentació del llibre biogràfic “Joan Rovira Marqués. El cooperativisme obrer i col·lectivista”a les 7 i mitja de la tarda a l’Ateneu Popular La Flor de Maig (c. del Doctor Trueta, 195).

Dissabte 17 a les 2 de la tarda: Dinar de “traje” de les Cooperatives de Consum del barri, a l’Ateneu Popular La Flor de Maig que organitza la Coordinadora de Cooperatives de Consum del Poblenou, amb seu a la Flor.

20140505-141129.jpg

El mateix dissabte de 5 de la tarda a 8 del vespre: Trobada d’ateneus alliberats per a la transformació social, on compartirem experiències d’altres espais què, com la Flor, lluiten per la construcció d’alternatives per transformar la societat en que vivim.

Diumenge 18 passarà a les 12 del matí per l’ateneu el cercavila de la Colla del Drac, és per això que  l’Assemblea Solidària contra els Desallotjaments de les Naus del Poblenou organitza un vermut, més tard hi haurà dinar Africà i concerts fins les 8 del vespre. Des de l’Assemblea solidaria es fa una crida a totes les persones que puguin col·laborar diumenge per a la preparació d’aquest dinar i les activitats posteriors. L’activitat té com objectiu recollir diners per poder portar a terme els tràmits legals que necessiten les persones que formen part d’aquest col·lectiu.

Per més informació podeu consultar la web de Fem Maig.