concentració%20assentaments%20copia[2]

A Barcelona malviuen almenys 700 persones en assentaments, la majoria d’ells ubicats al Poblenou, veïns i veïnes nostres. La majoria son africans, però també hi ha magribins, romanesos, llatins i autòctons, que pateixen les polítiques injustes del FMI i BM en els seus respectius països. Són espais que serveixen d’habitatge, lloc de treball o les dues coses a la vegada. No reuneixen les condicions mínimes d’habitabilitat, sense aigua ni llum. Les persones que allí estan es mantenen de la recollida de ferralla o activitats artístiques. Una quantitat important no tenen papers de residència o de treball, fet que augmenta la seva situació de vulnerabilitat. Des del mes de gener s’han desallotjat sis naus, promogut per l’Ajuntament, que ha justificat les “intervencions” per raons de seguretat, afectant a prop de 100 persones que s’han hagut de buscar la vida en altres espais o redistribuir-se entre els ja existents.

Ara ens trobem davant d’uns nous desallotjaments, a instàncies de les propietats, els més grans del barri. Un, al carrer Puigcerdà, on viuen i treballen més de 300 persones, i un altre al carrer Pere IV, amb unes 30 persones. Entre el 24 i el 31 de juliol, es pot fer efectiva la sentència favorable al desallotjament.

La incertesa i la preocupació plana sobre tot ells, que l’únic que busquen és un treball per poder subsistir, un sostre on dormir, documentació que els iguali a la resta de la ciutadania, i una dignitat que no volen perdre.

En aquestes naus es concentren totes les injustícies que fem front dia a dia. Són la cara més fosca de la destrucció de llocs de treball, les retallades en els serveis públics més bàsics, l’obscenitat immobiliària que segueix deixant milers de persones sense casa mentre els bancs i administracions conserven espais i blocs buits i tancats.

 Davant d’aquest situació, que qualifiquem d’emergència social i que afecta als drets humans més elementals, les entitats i col·lectius signants demanem a l’Ajuntament, Generalitat i Delegació del Govern:

  1. Aturar els desallotjaments previstos mentre no es garanteixi un sostre digne i estable on poder viure.

  2. Facilitar un permís temporal de residència i de treball per als habitants de les naus que no els tinguin, en tant no es regularitzi definitivament la seva situació.

  3. Buscar espais alternatius on puguin desenvolupar les seves activitats que els permet subsistir.

  4. Que quedin sense efecte possibles detencions arbitràries per part de la policia nacional, amb conseqüències d’ordres d’expulsió o detencions al Centre d’Internament per a Estrangers (CIE).

  5. Que es respectin en tot moment  per part dels mossos i GU, els drets de les persones i la seva seguretat.

Juliol de 2013