Ahir diumenge a la tarda la recuperada Flor de Maig ha estat guardonada amb el Premi Sant Martí en un acte, on hi havia l’alcalde Xavier Trias i el regidor de Sant Martí Eduard Freixedes, celebrat al Casino de l’Aliança del Poblenou. El Premi l’han recollit 3 representants de la Plataforma Recuperem la Flor de Maig que identificaven tres generacions de persones vinculades amb la història i el nou projecte que ara estem endegant.
A continuació el manifest que es va llegir a l’acte:
Som aquí per recollir un premi. Voldríem recollir-lo en nom de tots els veïns i veïnes de Poblenou que són qui han donat i donaran vida al projecte de la Flor de Maig.
Recordem per un moment els motius que van donar lloc al cooperativisme del segle XIX. La precarització de la vida obrera els va fer aguditzar l’enginy per trobar fórmules econòmiques, com el cooperativisme de consum, per col·lectivament fer front a les necessitats quotidianes. Però van anar més enllà i van apostar per que aquest esforç col·lectiu s’adrecés a millorar la vida de les persones. Van treballar per la cultura, l’educació i la participació en el canvi de la societat.
Aquí ens acompanya la Teresa, de petitona venia amb la seva família a la Flor de Maig, a comprar sabates, botifarres, pa, vestits, però també acompanyava els pares als balls, i mentre els grans festejaven, ella corria pels balcons amb els altres nens i nenes. I es feien obres de teatre, hi havia una coral, i un gran cafè punt de trobada de la gent del barri on compartien els problemes del moment: vagues, males condicions de treball i de vida, així com l’inici de la guerra civil que acabaria amb el cooperativisme històric.
Després de la guerra, es va iniciar una etapa gris fruit de la repressió. Tot aquell esperit de col·lectivitat, de compartir, de solidaritat va desaparèixer en uns anys molt foscos i la Flor de Maig va passar a mans privades. Segurament gent com la Teresa pensaven que ja no tornarien a viure mai més aquella alegria compartida en els locals de la Flor de Maig.
A finals dels anys 70 amb l’eufòria de la sortida de la dictadura es reobre la Flor de Maig com Ateneu Popular. L’Ajuntament de l’època promet al veïnat que, tot i que en aquell moment es fa un contracte d’arrendament del local, es treballarà per que aquest passi a ser un equipament del barri. L’Ateneu reneix amb l’objectiu de ser un projecte veïnal basat en la cultura popular, la Isabel és un testimoni de la lluita veïnal d’aquells anys i de la victòria de la primera recuperació de la Flor de Maig.
Els anys han anat passant i la Flor de Maig no s’ha cedit al barri. El mes de maig l’Ajuntament, juntament amb la propietat, va permetre que es tanqués aquest espai emblemàtic del barri i es quedés tapiat, mort.
Davant això els veïns i veïnes hem recuperat col·lectivament aquest espai i l’hem reobert per omplir-lo de somnis i de projectes, aquí tenim la Gemma com a testimoni de futur. Pensem que davant una decisió injusta allò just és desobeir-la.
Estem vivint un moment molt difícil per a les persones treballadores, per les que no tenen treball i per les persones migrades que no tenen ni la possibilitat de tenir-ne. Hi ha gent de Poblenou que ho està passant malament per l’atur i la precarietat laboral, les retallades en serveis socials, per l’encariment dels productes necessaris per poder viure dignament (aliments, medicaments…), per haver d’abandonar la seva llar i quedar desemparades als ser desnonades per uns bancs que ens han portat a la ruïna i que reben gairebé la totalitat de les ajudes públiques,i per la inexistència d’espais per a joves davant la negativa de l’Ajuntament a construir el Casal de joves de Poblenou… Sembla que no estem tan lluny de les necessitats que van portar a aquells setze obrers del barri a crear la cooperativa Flor de Maig, a la qual es va permetre per primera vegada en la història de la cooperació catalana l’entrada de les dones com a sòcies. Aquest ha estat un motiu per fer-nos decidir a nosaltres, tres dones, representants de tres generacions, a pujar a l’escenari i exemplificar aquest canvi de la visió del món.
Volem recuperar la promesa que ens van fer l’Ajuntament a totes les veïnes i veïns del Poblenou i que la Flor de Maig torni de manera permanent a mans de la gent del barri.
Volem un projecte autogestionat, nosaltres decidim què és la cultura popular, ja que precisament allò popular es el que surt del poble no pas de les Administracions.
Volem un projecte assembleari, amb una organització horitzontal.
Volem estendre els valors cooperatius.
Volem donar resposta a les necessitats, els reptes i els desitjos no satisfets en la societat capitalista actual.
Volem contribuir en la recuperació de la memòria històrica i col·lectiva del Poblenou i de la ciutat.
Volem ser un exemple d’alternativa a la gestió de la propietat, fent-la col·lectiva i no especulativa.
Volem ser un espai de trobada i enriquiment pels grups i entitats del Poblenou i de la ciutat.
El què volem és un espai de canvi de les nostres vides i de transformació social.
Davant la situació actual:
Ens mobilitzem davant les polítiques neoliberals imposades pel capital que ens retallen els nostres drets laborals i socials i per això secundem la convocatòria de vaga general i social del proper 14 de Novembre
També volem deixar clar que no som un col·lectiu nou, som veïns i veïnes del barri que ens hem unit per recuperar allò que va ser pres al Poblenou i abandonat darrera una tàpia. Per això estem obertes a què tothom que vulgui pugui donar vida a La Flor de Maig. Perquè la Flor de Maig és del barri i per al barri.
Esteu convidades a participar de aquesta nova etapa de La Flor de Maig amb totes nosaltres. Volem un barri solidari, lluitador, viu i cooperatiu.
121331 440803Some truly good and utilitarian information on this internet internet site , besides I feel the layout holds amazing attributes. 159065