La #PrimaveraPoblenou ha arribat anunciant la nova seu de l’Ateneu La Flor de Maig, el Jardí de la Flor. L’espai passa del C/ Dr. Trueta 195 al C/ Dr. Trueta 197, on es troba un solar propietat d’una immobiliària que ha estat alliberat avui al migdia pels veïns i veïnes del barri. Aquest solar serà un espai obert per dur a terme les activitats que fèiem a la Flor i aquelles noves que vagin sorgint, com per exemple un Hort, tallers, etc.

Aquesta acció s’emmarca en la campanya #PrimaveraPoblenou que s’ha organitzat per celebrar la primavera al barri i reivindicar la rehabilitació de l’edifici històric de la Flor, construït l’any 1896. Per això apel·lem a l’Ajuntament de Barcelona que inici ja el projecte per rehabilitar la Flor, perquè considerem una vergonya que un edifici simbòlic com aquest estigui en un estat tan precari. De fet l’Ajuntament, en el contracte de cessió que ens va fer, es va comprometre a fer totes les obres que afecten a la conservació estructural de l’edifici, com consta en la clàusula vuitena del mateix contracte. A més fa dos anys que vam iniciar un procés administratiu per declarar la Flor de Maig un Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) i del qual no hem rebut cap resposta. En cas de que s’aprovés aquest procés obligaria a que l’edifici hagués de ser destinat només a activitats i usos que tenia històrica, és a dir una cooperativa obrera de consum i posteriorment un Ateneu Popular.

També volem informar de les següents investigacions que hem fet:

En primer lloc hem pogut comprovar que, efectivament, la Flor de Maig no ha passat mai una Inspecció Tècnica d’Edificis. Estem parlant de que un edifici històric del segle XIX, concretament del 1896, no ha passat mai, des del 1978 com a mínim, una inspecció tècnica del seu estat arquitectònic. Qui té la obligació de fer aquesta inspecció és la propietat però qui té la capacitat de controlar-ho és l’Ajuntament. Un Ajuntament que del maig de 1978 al maig del 2012 va estar llogant l’edifici com a Ateneu Popular i que no ens expliquem com no ho va tenir en compte.

En segon lloc cal dir que entre el tancament del maig del 2012 i la recooperació veïnal de l’octubre del mateix any es van col·locar uneslones verdes a la façana, que encara hi son, degut al mal estat d’aquesta. La normativa estableix que aquestes lones són d’extrema provisionalitat i dóna un termini de 2 anys per realitzar les obres de millor necessàries, que en aquest cas també eren responsabilitat de la Propietat i l’Ajuntament tenia la facultat de control. Aquestes obres no s’han fet.

En tercer lloc, hem estat investigant la compra que va fer l’Ajuntament d’una part de la Flor, concretament un 40% (el 60% restant segueix en mans de la propietat privada il·legítima de la Familia Aguilar, que no sabem com van arribar a ser-ne propietaris perquè l’adquisició és un misteri i no figura en el Registre de la Propietat). Aquesta compra va ser d’una mica més d’un milió d’€ en efectiu, però en la compra l’Ajuntament es comprometia a arreglar la façana, cosa que té un cost de mig milió d’€ més. En definitiva l’Ajuntament va comprar aquest edifici per 1,5 milions d’€, cosa que és un xifra totalment desproporcionada. Això és en contrast amb la misèria que es va pagar a la gent que es va expulsar de les seves cases amb el Pla22@ o en la destrucció del barraquisme al barri.

A més volem denunciar que la propietat era totalment coneixedora del mal estat de l’edifici i malgrat això el va vendre a un preu altíssim a l’Ajuntament que inexplicablament va pagar. D’això en tenim proves. Primerament perquè fa tant sols uns mesos mesos la propietat va intentar incloure en un contracte de lloguer d’un dels locals de baix una clàusula que deia que el llogater assumiria una part del cost de la possible rehabilitació de l’edifici, cosa molt estranya perquè el llogater mai assumeix les obres majors però. Però a més hem trobat que a octubre de 2012, quan els veïns ja havíem recuperat la Flor, la propietat va demanar una mesura cautelar de desallotjament al jutge en la qual argumentava literalment “procede tener en consideración que el inmueble cuyo desalojo se interesa, es un edificio historico construido en el año 1896, habiéndose tenido que instalar unas mallas alrededor de su fachada para intentar contener los desprendimientos y cuyo estado actual representa un claro e inminente peligro, siendo necesario la realización de obras de rehabilitacion con caràcter urgente”.

La ocupació veïnal d’aquest solar representa una nova mostra de la força veïnal de la Flor de Maig, que camina cap a una ciutat autogestionada i cooperativa, en el marc de la construcció del poder popular.

Ateneu La Flor de Maig, 20 de març del 2016, Poblenou

 

La Flor de Maig és del barri!

#PrimaveraPoblenou